Cele 5 elemente din natura si sanatatea organelor tale
Cele 5 elemente din natura si sanatatea organelor tale
”O femeie frumoasa si imbracata in haine scumpe aparu la uaa unei case. Proprietarul o invita imediat inauntru. Acesta fu complet fermecat de dragalasenia ei nepamanteasca.
– Pot sa va întreb cine sunteti? spuse el.
– Eu sunt Zeita Norocului, raspunse ea. Aduc alinare copiilor nefericiti. Îi vindec pe cei bolnavi, le aduc copii celor sterpi, dezvalui comori nemaipomenite si indeplinesc orice dorinta si rugaminte.
Cand auzi aceste lucruri, stapanul casei se scutura iute, se inclină adanc în fata ei si ii oferi locul de onoare in locuinta sa.
Dupa putin timp, o alta femeie aparu. Era cocosata si mergea schiopatand. Fata ii era uscata, stramba şi zbarcita. Parul era incalcit ca plantele uscate de orez. Emana mirosuri îngrozitoare. Proprietarul iesi indignat si o intreba în mod grosolan de ce îndraznise sa-i intre în curte.
– Eu sunt Doamna în Negru. Pe unde trec eu cei bogati îsi pierd averile, mai-marii statului cad în dizgratie, cei slabi mor, cei puternici isi pierd puterea, femeile plang disperate si barbatii jelesc.
Proprietarul isi lua toiagul si vru s-o alunge, dar Zeita Norocului il opri, spunand:
– Cei care ma respecta pe mine, trebuie s-o respecte si pe ea, pentru ca, oriunde merg eu, merge si Doamna in Negru. Suntem la fel de nedesparţite ca umbra de corp. Nu putem trai separat una de cealalta.
Stapanul casei intelese imediat si le ceru ambelor zeite sa plece cat mai repede, speriat ca nu cumva amandoua sa ramana. Astfel aleg sa traiasca cei intelepti.”
Principiul Yin si Yang este echilibrul a doua forte opuse care exista in natura si care se influenteaza continuu una pe cealalta. Yin reprezinta orice este fluid, negru, rece, pasiv: noaptea, luna, feminitatea, iarna,etc. Yang, prin contrast reprezinta orice este cald, vibrant, puternic, dinamic precum vara, soarele, ziua, masculinitatea, etc
TCM si Ayurveda
In mod similar, in Yoga si Ayurveda gasim aceasta dualitate in cele doua canale de energie, Ida si Pingala nadis, sau principiul Soarelui si al Lunii, care sunt comparabile cu Yin si Yang. Ida si Pingala pot fi interpretate ca: femeie/barbat, pasiv/activ, interior/exterior, emotional/fizic, dar vrea sa mentionez ca aceste concepte sunt pur relative, pentru ca daca cineva intelege intuitiv ceva ca fiind feminin, nu inseamna ca este cu adevarat feminin, valabil pentru orice caracteristica din cele doua.
Nu putem trai fericirea daca nu stim tristetea, nu putem simti frigul daca nu stim cum este caldura, nu putem intelege noaptea daca nu avem zi. Pornind de la legatura puternica dintre cele doua forte si felul in care ele se influenteaza reciproc, practicantii acestei traditii vechi de mii de ani, au incercat sa priveasca prin intermediul lor, toate ciclurile de transformare si legaturile care pot exista in corpul uman.
Potrivit TCM (medicina traditionala chineza), in natura sunt cinci elemente ale caror forte se influenteaza si se completeaza reciproc. In reprezentarea acestor elemente, cel mai adesea este folosita ca simbol o pentagrama, pentru a arata cat mai bine schematic legatura dintre ciclurile planetelor, anotimpuri, elemente, forte, ritmurile naturale ale corpului uman.
Este poate cea mai complexa schema, pentru ca asociat fiecarei zone existente in pentagrama, gasim un moment al zilei, o directie geografica, un fenomen natural, un organ de simt, un organ intern, o emotie, o culoare, un gust,etc…totul este incorporat aici.
Daca vrem sa stim cum sa sustinem echilibrul corpului uman si sa prezicem din timp ce dezechilibre pot aparea mai tarziu, ar trebui sa incepem prin a ne imagina aceasta pentagrama plana, iar in centrul ei asezam o bila. Daca un organ incepe sa se suprasolicite, echilibrul se va reconstrui prin compensare- celelalte organe vor prelua functii bonus pentru a mentine motorul functional in continuare, astfel incat acea bila sa ramana in continuare acolo, fara sa cada sau sa se deplaseze.
Forta vitala sau Qi-ul
In traditia chineza gasim conceptul de forta vitala numit Chi sau Qi , fluxul echilibrat de energie care pastreaza sanatatea (in traditia indiana, forta vitala este Prana). Boala apare cand exista fie un blocaj fie un dezechilibru al qi-ului. Yin si yang-ul sunt calitati opuse si complementare ale acestei energii vitale.
TCM descrie corpul nostru ca pe o harta strabatuta de o retea vasta de canale sau meridiane care corespund sau strabat anumite organe sau sisteme de organe.
Daca avem un blocaj, un deficit sau un exces de qi la unul dintre organe, atunci apar simptome care in medicina traditionala nu au tratament pana nu li se intelege cauza reala, desi aparent nu are nicio legatura cu ceea ce simtim. Cam toate bolile pe care le-am putea avea, sunt considerate ”boli cu deficienta de qi” si cauzate de o igiena interna precara, adica emotional vorbind scapam lucruri din vedere si control, iar asta se reflecta in starea de sanatate a corpului.
Exista patru perechi de principii care descriu cauze ce ar putea strica armonia corpului: 1. principii interne vs externe- afectiuni la nivelul organelor interne vs. sistem osos si sistemul tegumentar / 2. tipul de boala: fierbinte-rece , adica manifestarea prin febra sau prin sete vs. raceala si dorinta de a bea lichide calde/ 3. plin-gol, cand starea este acuta sau cronica, sau cand reactiile corpului sunt puternice sau slabe/ 4. principiul yin-yang,
Alaturi de aceste principii, vin in completare cele cinci elemente: foc, pamant, metal, apa si lemn, care nu reprezinta de fapt partea materiala ca atare, ci calitatile de baza ale naturii, felul in care energia se schimba si circula prin noi. Acupunctura si presopunctura sunt doua tehnici bazate pe teoria celor cinci elemente, acestea nu folosesc ierburi pentru vindecare asa cum adesea gasim in ayurveda, ci puncte specifice de stimulare a meridianelor pentru a face astfel elementele sa lucreze.
Celor cinci elemente le sunt atribuite cinci perechi de organe:
inima/intestin subtire- foc,
splina/stomac-pamant,
plamani/intestin gros-metal,
rinichi/vezica urinara- apa,
ficat/vezica biliara- lemn .
Este atat de vasta aceasta stiinta, iar conexiunile pe care le face sunt atat de multe, incat este nevoie de un efort de studiu continuu pentru cineva care practica preso sau acupunctura.
Stiinta moderna este fantastica, insa fara a fi aplicata individual, o vad in mare parte inutila. Suntem diferiti, cu nevoi complet diferite, din medii diferite, asadar nu putem avea acelasi tratament, totul trebuie personalizat…de la dieta, la practica yoga, rutina zilnica, etc. Fara o abordare holistica, Yoga ar fi la fel de inutila, pentru ca nu putem avea asteptarea sa fim fericiti si sanatosi cu doar cateva ore pe saptamana in care sa facem niste pozitii pe saltea. In acelasi timp, viata noastra nu se va imbunatati daca facem aceeasi rutina de yoga asanelor, sau daca folosim aceleasi tehnici. Lucrurile au nevoie sa fie schimbate la nivel profund pentru a se schimba total, iar pentru asta atat obiceiurile cat si comportamentele, reactiile, atentia, hrana, somnul…toate au nevoie de ajustare. Ce face Yoga este sa ne ajute sa intelegem si apoi sa alegem care instrumente sunt cu adevarat potrivite noua, sau macar sa fim constienti ca exista posibilitati si ca un singur adevar nu poate fi ”adevaruL”.
In continuare voi lua pe rand fiecare element si iti voi prezenta modul in care organele tale sunt influentate de el, dar si cum sa facem sa pastram fluxul armonios de energie al elementului. Si da, este nevoie de o implicare activa a noastra, de o atentie sporita si o intelegere a faptului ca durerea de cap nu inseamna neaparat durere de cap si se trateaza cu pastila, ci este foarte posibil ca unul dintre organe sa sufere un deficit de qi, iar exteriorizarea sa se faca prin intermediul durerii de cap. Ameliorarea durerii nu inseamna vindecare sau ameliorare pentru organul in cauza, ci doar o amanare pana cand acesta va transmite un semnal altui organ pentru a-i prelua din functii.
Elementul foc este stimulat de pamant si controlat de apa
Inima si intestinul subtire sunt organe asociate focului. Cand digestia e buna, dispozitia noastra pozitiva, suntem inspirati si ii inspiram si pe altii, ne bucuram de viata, suntem distractivi, conectati cu noi si ceilalti, cand radem si iubim, cand suntem calzi si plini de compasiune, inseamna ca functiile acestui element sunt echilibrate.
Cand focul sufera dezechilibru, devenim foarte sensibili, chiar reci in relatiile cu ceilalti, pot aparea o serie de dependente comportamentale sau deviante sexuale, suntem deprimati, avem insomnii si agitatie exagerata. Fizic, digestia proasta- fie prea lenta fie prea rapida, palpitatiile, tenul capata o paloare, iar limba devine albicioasa sau sufera acumulari.
Cel mai des dezechilibrul este dat fie de stimulentele de energie precum suplimentele sau cofeina, fie de suprastimularea ochilor (prea multa expunere la ecrane si lumini), stresul general sau intarzierea repetata a orelor de somn.
Culoarea elementului este rosu.
Anotimpul reprezentativ este vara, momentul cel mai incarcat energetic si in care avem nevoie sa protejam inima reducand expunerea excesiva la factorii termici. Intensitatea efortului fizic sa fie una moderata in special in timpul activ al inimii sau cel mai cald din zi – 11:00-15:00
Elementul Pamant este stimulat de foc si controlat de lemn
Splina si stomacul sunt cele doua organe reprezentate de elementul pamant. Splina, organul cel mai mare al sistemului limfatic, este cel care mentine echilibrul tuturor lichidelor din corp. Daca aceasta detecteaza microorganisme periculoase, bacterii sau virusi in sange, va construi globule albe pentru aparare.
Atunci cand elementul este in echilibru, splina si stomacul functioneaza optim, deci putem spune ca avem o digestie buna, nivel de energie crescut, un tonus muscular crescut, emotional ne simtim stabili, impamantati, avem incredere in univers, ne bucuram de relatii si de o armonie generala, dormim bine, ne trezim cu usurinta dimineata si suntem foarte productivi, mai ales in intervalul 9-11.
Atunci cand elementul isi pierde echilibrul, digestia noastra este lenta, suferim constipatii, avem un apetit slab, suntem fara motivatie, avem pofta de dulce, suntem mai predispusi la diabetul zaharat tip II .
Gustul care corespunde si sustine stomacul este dulce, iar atunci cand ne este pofta de dulce, ar fi bine sa ne gandim ca probabil stomacul are nevoie de atentie, sufera cu siguranta un dezechilibru. Chiar daca impulsul este sa ii dai dulce, incearca sa te opresti inainte pentru a nu agrava, sau macar ofera o alternativa naturala (ex. banana). Consumul de bauturi la temperatura incaperii vor sustine intotdeauna functiile splinei si ale ficatului.
Anotimpul specific elementului pamant este vara tarzie (in cultura chineza, sunt cinci anotipuri, dar noi putem asocia finalul verii si inceputul toamnei cu acest element), perioada umeda. Este important de stiut anotimpul, pentru ca atunci organele noastre sunt mai sensibile si predispuse dezechilibrelor, deci in mod special in perioada fiecarui organ trebuie avuta mai multa grija, dar si in timpul anului, pentru ca se poate rasfrange tocmai in acest anotimp.
Culoarea specifica este galben, alimentele de aceasta culoare sunt benefice pentru splina si stomac. Intotdeauna trebuie avut in vedere sursa alimentului si cantitatea 🙂 .
Un lucru important este si momentul de activitate intensa, in care se intampla procesele naturale de detox ale splinei si stomacului: intre 7 si 11 dimineata. Ar fi bine ca in acest interval sa nu aglomeram in exces cu alimente grele.
Elementul Metal este stimulat de foc si controlat de pamant
Plamanii si intestinul gros sunt organele asociate elementului. Functiile majore ale plamanilor sunt pe langa functia de respiratie, cea de pastrare a imunitatii, dar si sanatatea pielii.
Cand elementul este in echilibru, ambele organe functioneaza normal, sistemul nostru imunitar este puternic, metabolismul eficient, avem scaun regulat, ne este usor sa eliberam ceea ce nu ne mai trebuie la nivel mental si emotional, avem o voce placuta si o respiratie eficienta.
In dezechilibru, respiratia devine superficiala, pielea se usuca sau are o multime de afectiuni, putem transpira in exces, putem avea probleme respiratorii chiar si astm, suntem foarte sensibili la raceli si suferim afectiuni ale sinusurilor, inclusiv pierderea mirosului, sau alergii.
Emotional, durerea si tristetea neexprimata sunt asociate cu intestinul gros si plamanii, deci pentru buna lor functionare ar fi bine sa plangem si sa ne eliberam emotiile 🙂 .
Gustul picant sustine functia elementului, atata timp cat nu se face exces si provine din surse naturale.
Culoarea asociata este alb, iar anotimpul este toamna si in general climatul uscat.
Intervalul orar in care plamanii lucreaza pentru curatire si regenerare este 3-7:00 dimineata, cel mai bun moment in care sa efectuam exercitii de respiratie (pranayama), pozitii Yoga de detoxifiere precum twisturile sau orice pozitie in care ajutam zona toracala sa se extinda (extensii, back-bends).
Elementul Apa este stimulat de metal si controlat de pamant
Intreaga energie a corpului nostru este stocata in rinichi, sunt singurul organ ”mostenire” pe care il preluam de la parinti. Acestia inradacineaza atat energiile Yin cat si Yang si sunt motorul vitalitatii noastre.
Elementul apa face referire la inteligenta colectiva si ADN, insemnand nasterea si moartea si ne permite sa lasam mai departe amprenta noastra, generatie cu generatie.
Persoanele caracterizate de acest element sunt adesea persoane curioase, sensibile la energii, sincere si mult centrate pe psihic. Sunt tipurile de persoane a caror energie calmeaza pe toti cei din jur, de cele mai multe ori interesati sa observe viata si sa inteleaga cat mai mult procesele acesteia, fiind mai inteleapta decat varsta fizica pe care o are. Este o persoana cu granite/integritate puternica.
Cand elementul este dezechilibrat, sunt primele persoane care se imping pana la epuizarea vitalitatii, deranjand astfel rinichii . Devin mai tematori, mai rigizi si isi pierd initiativa, pot sa dezvolte tulburari psihice, sexuale sau de somn, atacuri de panica.
Printre reactiile fizice care apar cand rinichii sufera, sunt cele de maini si picioare reci, tiuit al urechilor sau afectiuni si infectii auriculare, probleme dentare, afectiuni osoase, chiar osteoporoza .
Anotimpul acestui element este iarna, cel mai potrivit moment in care sa incetinim toate procesele si sa ne conservam energia. Rinichii pierd cel mai mult qi in sezonul rece.
Culoarea asociata apei este albastru sau negru, iar intervalul orar in care acestia se curata natural este 15-19:00 , un interval potrivit plimbarilor sau miscarilor usoare, nu efortului intens (fizic si mental).
Elementul Lemn este stimulat de Metal si controlat de apa
Ficatul si vezica biliara sunt ”organele primaverii” , responsabile de curgerea lina a emotiilor, Qi-ului si sangelui. Ficatul este cel mai afectat de excesul de emotii sau de stres.
In echilibru , ne bucuram de flexibilitatea mintii si a corpului, suntem interesati si motivati de noi proiecte, ne adaptam usor, avem o minte deschisa si comunicam usor si eficient. In dezechilibru, suferim tendinte bipolare, energie si motivatie scazute, tremur al membrelor si capului, suntem foarte indecisi si neindemanatici.
Organul de simt asociat ficatului sunt ochii, asadar orice problema a ochilor inclusiv inrosirea,uscaciunea, vederea incetosata sau mancarimi ale ochilor pot fi un semnal dat de ficat. Tot ficatul este responsabil de bunastarea tendoanelor noastre, se spune ca forta nu vine din muschi ci din ficat (”fii ca o pisica, puternica, agila si flexibila, nu ca o vaca ce are muschi uriasi, dar foarte putina rezistenta fizica”). Mirosul natural al corpului este dat de buna sau slaba functionare a ficatului.
Cand avem pofta de acru, este un prim semn al faptului ca ficatul are nevoie de un impuls, asadar include alimente acre, dar nu in exces!
Culoarea acestui element este verde, iar anotimpul asociat este primavara, momentul prielnic al detoxului natural.
Important de avut in vedere ca ficatul nu are nevoie niciodata de un detox extern, nici prin alimente nici prin suplimente…acesta se curata in mod natural daca este lasat sa se odihneasca, sa aiba un repaus general in intervalul 23:00-03:00.
Sper ca informatiile gasite aici iti vor fi utile si te vor ajuta sa fii mai conectat cu interiorul corpului tau, atat prin stil de viata cat si prin emotii pe care le traiesti stiind ca ai o responsabilitate asupra starii tale de sanatate. Iti multumesc pentru ca ai avut rabdare sa citesti pana la final!
Daca este un subiect pe care ti-ai dori sa il gasesti la mine pe blog, sau daca ai vrea sa dezvolt mai mult ceva anume din ce ai gasit mai sus, astept feedback-ul tau intr-un comentariu sau in mesaj.
pe curand,
Health is wealth
No Comments
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.