+40 0756 143 159

Ramnicu Valcea, Romania

Ce este Mantra si cum ne poate fi de folos?

astazi scriu despre Mantre si vreau sa transmit un gand de multumire persoanelor interesate de acest subiect

*iti scriu  despre semnificatia lor si in ce fel pot aduce schimbari in viata noastra prin simpla ascultare sau prin repetarea mentala sau vocala.

Ca sa intelegem mai bine ce inseamna o “mantra”, ne intoarcem la inceputuri…acolo unde a fost sunetul si de acolo de unde totul capata inteles, tonalitate, culoare si vibratie. Vreau totusi sa subliniez faptul ca nimic din ceea ce scriu pe acest blog prin astfel de postari nu are vreo conotatie religioasa; nu fac aluzii, nu compar si nu…nu inseamna ca este un pacat daca citesti mai departe 🙂 si nici nu este un pacat daca vei asculta sau vei rosti mantre 😉

Provenind din  sanskrita, “Nāda” sau “Śabda”  adica sunetul,  este “prima expresie a creatiei” sau “pulsul vietii” asa cum era definit de indrumatorul meu in timpul scolii si se considera ca sunetul universal este OM [aum]. Explicatia vine  din faptul ca cele trei litere reprezinta de fapt perfectiunea, prin forma absoluta pe care o poate imbraca vibratia acestora folosite impreuna.  Separat, “a-u-m” sunt singurele trei litere care pot fi rostite chiar daca avem gura inchisa, indiferent daca miscam sau nu limba, este singurul sunet care poate fi  rostit de catre o persoana muta.

Te invit sa faci urmatorul exercitiu inainte sa citesti mai departe: inchide gura si incearca sa rosTesti orice litera, sau cuvinte la intamplare – vei observa ca indiferent ce ai alege , vei transmite intr-un fel sau altul vibratia unui “a”, a unui “u” sau “m” 🙂

Suntem energie si suntem inconjurati de o forma sau alta de energie; transmitem si primim energie in permanenta, iar toate formele prin care energia este propagata are o anumita vibratie. Sunetul este partea “materiala” a vibratiei, este poate cea mai usor de inteles forma a transmiterii energiei, cea mai rapida modalitate de experimentare a existentei (respiri…asculta-ti respiratia, este sunet! clipeste…asculta-ti clipitul si vei constientiza sunetul!…inchide ochii si vei simti vibratia care te inconjoara! )

Mantra este un sunet, un cuvant sau o expresie pe care o rostim repetitiv pentru a schimba o stare, pentru a cultiva o atitudine sau a atrage ceea ce ne dorim in viata noastra, pentru a pentru a conecta realitatea pe care o traim la energia universala, sau pur si simplu pentru a ne calma, pentru a ne mentine focusul asupra unui singur element in momentul in care meditam, este o manifestare a gandurilor noastre, o forma prin care ne conectam cu sinele nostru inalt, pentru a atinge starea de constienta profunda.

Mantrele traditionale provin din sanskrita (la fel ca si asanele pe care le folosim in timpul practicii yoga); ele reprezinta imnuri si binecuvantari aduse de anumite zeitati ale vechilor texte veedice, iar ascultarea sau rostirea acestor sunete aduc liniste si claritate mentala, favorizeaza in general un mediu pasnic si s-a demonstrat ca avand rezultate pozitive in vindecarea anumitor dezechilibre mentale/tulburari psihice pentru ca echilibreaza corpul si mintea.

Exista cateva mantre traditionale foarte des folosite de cei care au deschidere spre aceasta forma de experimentare a existentei:

*aum [OM], cea mai simpla mantra prin a carei repetare constientizam conexiunea universala: intre toate fiintele si cu intreg mediul care ne inconjoara.

*aum-buhr-bhuva-swaha [om-bur-buva-suaha], este mantra care trezeste energia vitala, care elibereaza de ignoranta si ne ajuta sa constientizam sinele.

*aum-namah-shivaya- [om-nama-sivaia], este mantra prin care suntem recunoscatori pentru frumusetea, unicitatea si perfectiunea cu care fiinta umana este inzestrata.

*lokah-samastah-sukhinhu-bhavanthu – [loca-samasta-suchinu-bavantu], este mantra prin care manifestam intentia cea mai pura a pacii si multumim pentru toate formele de viata care exista.

Chiar daca nu intelegem cuvintele, chiar daca ascultam fara sa stim semnificatia exacta ne putem bucura de toate beneficiile acestor mantre, pentru ca totul se intampla la nivelul sunetului, iar puterea lui este nemarginita.

Totusi, este bine de stiut faptul ca fiecaruia dintre noi ii este destinata o astfel de mantra. Fie o descoperim in momentul in care insiruirea aceasta de sunete provoaca o schimbare in interiorul nostru, o trezire si o conectare cu un sine mai inalt, fie pentru ca pe baza experientelor noastre sau in functie de ceea ce ne dorim sa obtinem, cream singuri propria noastra mantra ca o expresie unica a gandurilor noastre. Mantra este ceva autentic, ceva care ne elibereaza, ne da incredere in sine si ne constientizeaza profund cu privire la noi insine.

Nu exista nimic gresit in a avea o mantra personala, atata timp cat toate intentiile noastre se materializeaza in continutul ei.

(si…daca nu este in sanskrita functioneaza?! ) – bineinteles ca da! poate chiar si mai bine, pentru ca ii intelegi sensul profund si pentru ca te reprezinta in totalitate.

Cu o simpla cautare pe youtube vei gasi un intreg univers al mantrelor, dar nu asta este ceea ce urmaresc cu aceasta postare: daca vei gasi  o mantra care iti suna bine nu inseamna ca aceea este mantra ta neaparat, asa ca incearca sa ii simti vibratia subtila in timpul meditatiei; insusirea mantrei este ceva mai mult decat …auditia muzicala :).

Am totusi o “reteta” mai simpla prin care sa iti prepari mantra proprie in functie de perioada vietii in care esti acum, o mantra care sa raspunda exact nevoilor tale actuale si care sa curga liber in prezentul tau si iti promit ca va functiona!

Preferabil dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit si ai o minte limpede, un spirit calm si un corp odihnit, mergi in acel colt al casei care simti ca iti aduce liniste, siguranta, buna dispozitie/ aseaza-te pe salteluta de yoga in acel loc in care obisnuiesti sa iti desfasori practica si scrie pe o foaie un obiectiv/intentie/concept/ emotie/ etc. Incearca sa iti imaginezi aceasta intentie orientata undeva in timp, directioneaz-o in acel moment in care se va materializa.

Practic iti cer sa transformi intentia intr-o declaratie, iti cer sa iti imaginezi ca ceea ce iti doresti sa realizezi face deja parte din realitatea ta. Primeste aceasta intentie cu deschidere si las-o sa iti fie ghid pe intreg parcursul meditatiei sau pur si simplu poti incepe sa o rostesti pentru cateva minute cu voce tare si cu incredere totala.

Spre exemplu daca esti intr-o perioada in care corpul tau fizic este slabit, afectat intr-un fel sau altul, poti incepe prin a-ti spune “Sunt fericit(a) pentru corpul meu perfect sanatos asa cum este”, incepand sa te bucuri cu toata fiinta de starea pozitiva pe care aceasta intentie ti-o aduce in momentul cand o imaginezi ca pe un fapt.

Atunci cand iti doresti ceva material, sau tintesti spre o avansare in viata profesionala, mantra ta poate suna in urmatorul fel: “Traiesc o viata din abundenta si sunt recunoscator(oare) pentru tot ce am”, iar in acest fel vei constientiza importanta acestui sentiment deja implinit la nivel spiritual.

Pentru perioadele apasatoare emotional, mantra poate suna astfel:”sunt deschis(a) pentru tot pozitivul de care am parte”/ “sunt gata sa iubesc/sa fiu iubit(a)”, iar in acel moment sa vizualizam toate lucrurile pozitive pe care sentimentele frumoase le aduc in viata noastra.

Poti avea mantre pentru fiecare aspect al vietii in care iti doresti sau simti ca ai nevoie sa te dezvolti, poti folosi cate o mantra diferita pentru fiecare meditatie, sau poti repeta o singura mantra pana in momentul in care se materializeaza intentia.

Lucrul cel mai important este ca mantra ta sa fie autentica si sa iti corespunda, sa fie acel lucru in care crezi cu tarie si spre care esti deschis(a) pentru a-l primi in viata ta, sa fie acel “raspuns” pe care il astepti din partea universului. Formuleaza cum vrei, nici macar nu trebuie sa fie o propozitie intreaga, daca simti ca un singur cuvant exprima tot, atunci rosteste-l cu incredere si multumire.

Mai jos vei gasi o mantra puternica prin care suntem recunoscatori  sinelui inalt, acelei forme de energie care ne ghideaza in fiecare clipa (ii poti spune intuitie, numeste-l guru, gaseste-i orice nume simti ca il descrie cel mai bine) . Este o mantra in care multumesti pentru toata binecuvantarea din partea universului, oceanului de cunoastere cu care suntem inzestrati, posibilitatilor infinite prin care ne putem schimba in fiecare moment conditia.

“Namo-namah-Shri-Guru-Padukabhyam” [namo-nama-sri-gur’pa-dukabiam]

 

Coconut hugs,

Namaste!

Roxana Dumitrescu

Numele meu este Roxana , sunt practicant si instructor Yoga si pasionata de tot ceea ce presupune un stil de viata activ si sanatos.

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.