+40 721 556 696

Ramnicu Valcea, Romania

Cum vindeca Ayurveda: trup-minte-suflet

(pregateste-te, este un post luuuung ;P )

“Traim intr-un univers magic, in care exista deopotriva forte de viata, moarte, creatie si distrugere. Divinul poate fi descoperit in fiecare aspect al vietii si este menit sa ne aduca pace si intelegere, sa inlature confuzia si sa ne scape de atasamente…“ cam asa incepea unul din cursurile mele de filosofie indiana. O idee simpla si completa de la care porneste o adevarata aventura in ceea ce inseamna cunoastere, vindecare, echilibru, acceptare.

Elemente precum adevarul, minciuna, ignoranta, iluminarea, formeaza lumina si intunericul, aspectele pozitive si negative, totul in care traim. Intr-un univers construit pe dualitate, noi  nu doar supravietuim ci avem menirea de a da un scop existentei noastre. Invatam sa tinem in balanta forte contrare si sa gasim cele mai importante beneficii ale lor.

In cultura indiana, totul vine si se intoarce in natura. Ea este perfecta, este forma fizica de manifestare a Divinului, iar Universul reprezinta constiinta  naturii si sustine dezvoltarea si vindecarea noastra ca fiinte.

Pentru ca pe blogul personal parerile personale sunt indreptatite sa existe mai mult decat in orice alta parte, consider si sustin ca din punct de vedere cultural si spiritual, poporul ala colorat, creol, simplu, fericit este cu mult mai bogat decat am putea fi noi vreodata. Ei sunt nascuti si crescuti cu ideea de “karma”, adica actiune ca fiind religia lor. Se definesc pe sine prin modul in care actioneaza pentru ei si pentru tot universul cu care intra in contact.

Este o intreaga poveste modul in care la orice ora din zi si din noapte, un indian va fi dispus sa isi sustina propria sa religie : actiunea care aduce pace lui si tuturor celor din jurul lui si felul in care te va convinge ca iubirea si acceptarea sunt limbajul nostru universal.

Spre deosebire de ei,noi suntem crescuti dupa un patern si prezentam cu totii acelasi “handicap” daca poate fi numit asa: in mod rational ne uitam in exterior si ne raportam in permanenta la ceva din afara, nefiind obisnuiti sa cautam si sa intelegem fortele subtile ascunse in interiorul nostru sau in universul cel mai apropiat. Intotdeauna tindem sa cautam raspunsurile la cele mai inalte nivele si in cele mai indepartate locuri.

Departandu-ma de abordarea filosofica, postarea mea va fi orientata spre alimentatie, categorii si caracteristici ale alimentelor, tipologii corporale si elemente pe care le-am invatat si pe care ma bucur sa le sintetizez in asa fel incat sa iti poata fi de folos tie, cititor ajuns pe pagina mea. Pentru toate acestea, este nevoie de o introducere si lamurirea catorva dintre termenii pe care ii voi folosi.

Termenul de ayurveda (“stiinta vietii”) este definitoriu pentru modul in care indienii abordeaza viata, si se dovedeste a fi un punct solid de la care medicina moderna a plecat.  Pentru ceea ce am scris mai sus din considerente filosofice, ayurveda ofera o alternativa mai simplista de intelegere a fortelor care ne influenteaza in anumite momente ale vietii.  Conform Yoga (uniune) si Ayurveda (stiinta vietii), natura are trei calitati  principale care determina cresterea noastra spirituala. Aceste calitati sunt numite in sanscrita “Guna” si inseamna “ceea ce se leaga”:

Saatva” este inteligenta, cea care creaza echilibrul. “Rajas” este energia care provoaca dezechilibrul, iar “Tamas” este substanta, continutul, ceea ce creeaza inertia.

Tot ceea ce exista in acest univers, reprezinta combinatii ale acestor trei “Gune”, tema principala a abordarii ayurvedice. Gunele ne ajuta sa intelegem atat natura mentala cat si cea fizica si spirituala si felul in care aceasta functioneaza.

Dand cateva caracteristici generale, “Saatva” este armonia, echilibrul, stabilitatea, lumina, miscarea spre interior si in sus care trezeste sufletul, aduce fericire, claritate, iubire, echilibru. Ii corespunde culoarea alba, iar temporal ii este asociata ziua, iar ca element spatiul, caracterul spiritual

Rajas” este schimbarea, energia, activitatea intensa, dezechilibrul, actiunea, miscarea spre exterior, placerea urmata rapid de durere si suferinta.Este tranzitia dintre rasarit si apus, ii corespunde culoarea rosu, iar ca element atmosfera furtunoasa, caracterul uman pragmatic.

Tamas “ este lenea, greutatea, intunericul, functioneaza ca o forta gravitationala si se manifesta sub forma limitelor, a ignorantei, iluziei, sensibilitatii, somnului, noptii, activitatilor lente, culoarea specifica este negrul, energia caracteristica este negativul, elementul este pamantul.

Am selectat cateva aspecte pe care le vei gasi intr-un test foarte dragut pe care il poti face pentru a vedea din ce categorie faci parte: bifezi “x” in dreptul caracteristicii care ti se potriveste de pe fiecare rand. Prima coloana este destinata Saatva, cea de-a doua Rajas, iar a treia este Tamas.Cele mai multe raspunsuri pe care le vei gasi potrivite dintr-o anumita coloana, reprezinta personalitatea ta dominanta. *Nu exista bun sau rau, asadar considera-le calitati atata timp cat esti in deplina capacitate de a le controla si poti beneficia de intregul lor potential.Nu judeca si nu te judeca in functie de raspunsuri, sunt doar modalitati prin prisma carora poti apoi sa faci cele mai bune alegeri pentru tine si echilibrarea ta emotionala, fizica, mentala.

Alimentatia: Vegetarian_________Vegetal+carne_________Exclusiv Carne__________

Consum de Medicamente, Alcool, Stimulente: Niciodata____Ocazional______Frecvent____

Impresia senzoriala: Calm______Oscilez_______Agitat__________

Nevoia de somn: Mica__________Moderata_________Mare________________

Activitate sexuala: Mica_________Moderata__________Ridicata________________

Autocontrol: Bun______Moderat__________Slab_______________

Vorbire: Calm________Agitat___________Plictisit________________

Munca: Individual_______________Pentru scop personal_______Lenes_______________

Nervozitate: Rar______________Uneori___________Frecvent_____________

Frica: Rar______________Uneori___________Frecvent______________

Dorinte: Uneori_______________Frecvent_____________Excesiv______________

Mandrie: Modest_______________Putin Ego____________Vanitos_________________

Depresie: Niciodata___________Uneori_________Frecvent_____________

Iubire: Pentru oricine_________Pentru sine______Nu simt acest lucru___________

Comportament violent: Rar______________Uneori___________Frecvent_____________

Atasament material: Putin______Moderat_________Ridicat______________

Multumire: Adesea____________Uneori___________Niciodata______________

Iertare: Usor__________Cu efort________Foarte greu___________

Concentrare: Buna_______Moderata_____________Slaba________________

Memorie: Buna_______________ Moderata____________Slaba_________________

Vointa: Puternica___________Moderata_____________Slaba________________

Incredere: Intotdeauna______Adesea_______Rar_______________

Sinceritate: Intotdeauna______Adesea_______Rar_______________

Liniste mentala: Intotdeauna______Adesea_______Rar_______________

Creativitate: Ridicata_______Moderata________Scazuta

Aprofundare spirituala: Zilnic_________Ocazional________Niciodata

Mantre/Rugaciuni: Zilnic_________Ocazional________Niciodata

Meditatie: Zilnic_________Ocazional________Niciodata

Total: Sattva_____________Rajas_____________________Tamas________________

Aceste trei Gune sunt pe langa calitati umane, si calitati ale produselor alimentare. Ayurveda incearca sa stimuleze comportamentul/alimentatia Saatvic, sa pondereze comportamentul/alimentatia Rajasic si sa reduca pe cat posibil comportamentul/alimentatia Tamasic.

Felul in care alimentele sunt preparate, dar si ceea ce acestea contin, le plaseaza intr-una din aceste categorii, precum si efectul pe care il au asupra corpului nostru. In functie de tipul de alimente pe care noi le preferam, tipurile metabolice umane se regasesc de asemena in aceste trei categorii.

Alimentele Saatvic : In general mancarea simplu gatita, fresh, light, nutritiva si suculenta, gustoasa si sanatoasa. Creste energia si produce claritate mentala, focus, stare de bine si buna dispozitie: legume, lactate, unt, ghee(untul topit), freshuri, migdale, boabe de fasole moong, orz, grau, cereale, rosii, banane.

*Condimente saatvic: ghimbir, turmeric, scortisoara, fenicul, cardamom, coriandru.

*Personalitatea Saatvic: oamenii care isi constientizeaza spiritualitatea, sunt echilibrati si emana claritate mentala, cei care rezoneaza intotdeauna cu tipul de alimente saarvic, instinctual evita alcoolul, stimulentele precum cafeaua, ceaiul, fumatul sau alimentele non-vegetariene.

Alimentele Rajasic : acest tip de alimente sunt proaspat preparate, dar totusi “grele”. Alimentele non-vegetariene: carne slaba, peste, pui, linte, leguminoase, alimente picante, ceapa, usturoi.Mancarea Rajasic poate fi amara, acra, sarata, picanta, calda și uscata. Kachori, condimente iuti, dulciuri, pâine prăjită, caș,  vinete, morcovi, ceapă, usturoi, lamaie, , ceai, cafea, tutun. Alimentele Rajasic sunt bogate in nutrienti, dar comparativ cu cele din categoria saatvic contin o cantitate mai mare de uleiuri si sunt mai picante, au nevoie de o durata mai mare de digerare/asimilare.

*Condimente:chilli, piper, boia

*De regula acest tip de alimente este preferatul persoanelor activ-agresive intr-un sens pozitiv: persoanele foarte active, oamenii de afaceri, cei cu functii de conducere, atletii, etc.

Consumul de Rajasic creste senzualitatea, sexualitatea, furia, gelozia, egoismul, comportamentul fantezist si deziluzoriu. Tipologiile umane care se incadreaza in aceasta categorie sunt cele care urmaresc puterea, presigiul, pozitiile de lidership si prosperitatea.Toate acestea sunt calitati, deci pozitive;  persoanele care le poseda sunte de asemenea echilibrate, isi pot controla cu usurinta situatiile care le intervin in viata si nu sunt obsedate de aceste patru aspecte. Sunt persoane pozitive carora le place sa se bucure de viata intr-o maniera cat mai diversa.

Alimentele Tamasic: sunt in general alimentele grele, gatite si (supra)gatite… hiper-procesate si in stare nenaturala: pizza, burgeri, carne de vita, peste gras, ciocolata, bauturile rafinate, alimentele conservate, fermentate, prajite, dulciuri facute din zaharuri, inghetata, budincile si de regula toate alimentele de pe lista “interzisa”. Toate alimentele sarate, picante, foarte dulci sau foarte grase fac parte din categoria Tamasic. Alimentele de tip Tamas ne aduc in pragul de stagnare sau degradare fizica, ne inrautatesc starea de bine mental, emotional si sanatatea corpului.

*Persoanele care sufera de nesigurante, frici, temeri, intotdeauna in cautarea a ceva ce nu le va satisface niciodata, persoanele incapabile de a gestiona propriile emotii, situatii din viata sau relatiile cu cei din jur. Persoanele care tind sa fie foarte centrate pe sine si nu pun foarte mult pret pe interactiunile cu ceilalti.De regula aceste persoane sufera de afectiuni nervoase sau cardiace, diabet, artrita, afectiuni cronice sau cancer.

Cele trei tipuri alimentare sunt pe langa calitati care pot descrie anumite alimente, adevarate stiluri de viata. Intre personalitatea noastra si tipul de aliment preferat exista o legatura stransa. Suntem influentati de alimentele pe care le consumam, iar in functie de tipul nostru si constructia noastra energetica intotdeauna vom tinde spre un anumit tip alimentar, intotdeauna vom prefera un aliment dintr-o anumita categorie.

Este foarte important de subliniat faptul ca oricare aliment din categoria Saatvic spre exemplu, poate ajunge Tamasic si ne poate afecta intreaga stare de bine. Atunci cand il consumam in cantitati mari, orice aliment chiar daca este potrivit noua, va deveni greu de asimilat, poate crea dezechilibre si intoleranta. In oricare categorie ne-am incadra, balanta trebuie pastrata.

In esenta lor, toate aceste trei categorii de alimente si de personalitati sunt pozitive, sunt si raman calitati atata timp cat exista echilibru in consumul lor.

Pentru fiecare dintre noi este permis consumul cat mai variat de produse, de aceea o persoana Rajasic spre exemplu, va prefera alimentele potrivite tipologiei sale, dar va tolera si alimentele Saatvic, iar in cantitati mici si alimentele Tamasic. Pastrandu-ne constienta si atentia cu privire la propriile nevoi, fiind atenti la modul in care corpul nostru reactioneaza la anumite alimente, devine relativ usor de pastrat o balanta. Ne rezumam la cantitatea de alimente, la momentul in care le consumam si la beneficiile reale pe care le aduc stilului nostru de viata.

Un aliment va fi intotdeauna cel mai bun medicament, atata timp cat il consumam pentru nevoia de baza, atata timp cat nu este foarte procesat si cat nu se abuzeaza de el.

In Ayurveda, tipologiile umane sunt cunoscute drept “dosha”, iar acestea sunt impartite in 3 categorii: Vata, Pitta, Kapha. Cu totii suntem un mix intre toate cele trei, dar intotdeauna vom avea o caracteristica mai intens conturata.

In medicina indiana se incearca echilibrarea corpului prin descoperirea caracteristicilor definitorii si adoptarea unui stil alimentar in concordanta cu acesta, in loc de a urma un patern alimentar doar pentru ca acesta se incadreaza intr-o anumita categorie “sanatoasa”. Nu este suficient sa consumam alimente saatvic spre exemplu, chiar daca acestea sunt cele mai “light” si simple, atata timp cat corpul nostru este mai degraba compatibil cu alimentele de tip rajasic, oferindu-i mancare usoara de tip saatvic nu facem decat sa ii accentuam dezechilibrele.

In filmuletul din link-ul atasat sunt prezentate cateva caracteristici definitorii ale fiecarui tip: https://www.youtube.com/watch?v=Lx07nvPloes

Am gasit util pentru mine si m-am gandit sa il traduc si sa impart cu tine urmatorul chestionar, ai nevoie de o hartie si un pix. Incearca sa dai o nota fiecarei afirmatii, iar in functie de scorul obtinut la fiecare dintre cele trei, vei stii carei categorii te incadrezi. In acest fel este mai usor apoi sa explici anumite dezechilibre, sa faci alegeri corespunzatoare in ceea ce priveste alimentele, sau sa iti explici de ce pur si simplu corpul tau are anumite preferinte in detrimentul altora. *Nu exista niciun tipar bun sau rau, indiferent de tipul care ne reprezinta in proportie mai ridicata trebuie sa fim atenti in a pastra “doshele” in echilibru si sa ne acceptam categoria din care facem parte si sa incercam sa ii maximizam potentialul natural.

0-1 deloc
2-3 in mica masura
4-5 in totalitate

Caracteristici Vatta

Fizic: 

  1. Sunt zvelt si nu iau in greutate cu usurinta 0 1 2 3 4 5
  2. Sunt mai inalt sau mai scund decat majoritatea 0 1 2 3 4 5
  3. “Subtire” este cuvantul care imi descrie multe din caracteristicile mele corporale precum parul, gatul, buzele, degetele 0 1 2 3 4 5
  4. Energia mea fluctueaza si de multe ori vine in rafale 0 1 2 3 4 5
  5. Apetitul meu variaza (uneori foarte ridicat, alteori foarte jos) 0 1 2 3 4 5
  6. Am tendinta de a ma balona, de a ma constipa 0 1 2 3 4 5
  7. Pielea mea este frecvent uscata 0 1 2 3 4 5
  8. Am mainile si picioarele reci in general 0 1 2 3 4 5
  9. Prefer locurile de dormit luminoase, aerisite, iar de cele mai multe ori am dificultati in a adormi 0 1 2 3 4 5
  10. Prefer vremea calda mai degraba decat cea rece sau umeda 0 1 2 3 4 5

Emotional:

  1. Sunt creativ si imaginativ 0 1 2 3 4 5
  2. Imi place sa ma exprim intr-o forma artistica 0 1 2 3 4 5
  3. Mintea mea este agitata si foarte activa 0 1 2 3 4 5
  4. Invat repede, dar uit la fel de repede 0 1 2 3 4 5
  5. Ma detasez usor 0 1 2 3 4 5
  6. Am tendinta de a deveni anxios, nervos, nesigur 0 1 2 3 4 5
  7. Vorbesc repede si gesticulez 0 1 2 3 4 5
  8. Sunt tot timpul activ 0 1 2 3 4 5
  9. Stilul meu de viata si rutina zilnica nu este foarte organizata 0 1 2 3 4 5
  10. Visele mele sunt foarte active si pline de culoare 0 1 2 3 4 5

    Caracteristici Pitta:

    Fizic:

  1. Am o constructie medie, castig sau pierd in greutate usor 0 1 2 3 4 5
  2. Inaltimea mea este medie 0 1 2 3 4 5
  3. “Ascutit”-caracteristica elementelor mele fizice precum nasul, dintii, barbia
  4. Nivelul meu de energie este ridicat 0 1 2 3 4 5
  5. Apetitul meu este ridicat. Pot manca cantitati mari de alimente 0 1 2 3 4 5
  6. Functiile digestive sunt neregulate, ocazional am diaree 0 1 2 3 4 5
  7. Transpir destul de usor 0 1 2 3 4 5
  8. Pielea mea este grasa si are un ton roscat 0 1 2 3 4 5
  9. Ochii mei sunt luminosi, patrunzatori 0 1 2 3 4 5
  10. Prefer vremea rece si devin usor iritabil la vremea calda 0 1 2 3 4 5

Emotional:

  1. Sunt orientat spre scopul si in a realiza ceea ce mi-am propus mental 0 1 2 3 4 5
  2. Am un simt al umorului ridicat 0 1 2 3 4 5
  3. Ma bucur sa invat lucruri noi, am un intelect puternic 0 1 2 3 4 5
  4. Am o abilitate nativa de leadership 0 1 2 3 4 5
  5. Sunt perfectionist 0 1 2 3 4 5
  6. Sunt nerabdator si am tendinta de a deveni iritabil si furios 0 1 2 3 4 5
  7. Sunt critic cu mine si cu ceilalti 0 1 2 3 4 5
  8. Cei din jur ma considera incapatanat 0 1 2 3 4 5
  9. Devin usor iritat daca nu mananc 0 1 2 3 4 5
  10. Imi place competitia 0 1 2 3 4 5

Caracteristici Kapha

Fizic:

  1. Castig usor in greutate si pierd kg. Foarte greu 0 1 2 3 4 5
  2. Sunt scund si “indesat” sau inalt si robust 0 1 2 3 4 5
  3. “Gros” descrie cel mai bine caracteristicile corporale precum parul, gatul, degetele sau buzele 0 1 2 3 4 5
  4. Sunt rezistent fizic 0 1 2 3 4 5
  5. Digestia mea este slaba si de multe ori ma simt greu dupa ce mananc 0 1 2 3 4 5
  6. Miscarile digestive sunt neregulate 0 1 2 3 4 5
  7. Pielea mea este neteda si grasa si tinde sa fie palida 0 1 2 3 4 5
  8. Dorm profund si linistit 0 1 2 3 4 5
  9. Racesc destul de frecvent 0 1 2 3 4 5
  10. Prefer vremea calda mai degraba decat cea rece sau umeda 0 1 2 3 4 5

Emotional:

  1. Sunt empatic si ma concentrez asupra binelui in lume 0 1 2 3 4 5
  2. Sunt calm in natura si nu ma pot infuria foarte usor 0 1 2 3 4 5
  3. Prefer un stil de viata relaxat, lent 0 1 2 3 4 5
  4. Nu invat la fel de repede ca altii, dar am o memorie excelenta 0 1 2 3 4 5
  5. Sunt sentimental, adesea ma gandesc la trecut 0 1 2 3 4 5
  6. Actionez metodic 0 1 2 3 4 5
  7. Sunt protector cu mine si cei apropiati 0 1 2 3 4 5
  8. Emotiile negative(frica,nesiguranta) ma coplesesc adesea atunci cand incerc sa abordez o situatie 0 1 2 3 4 5
  9. De regula ii las pe ceilalti sa preia conducerea 0 1 2 3 4 5
  10. Sunt un bun ascultator si ii ajut adesea pe ceilalti in rezolvarea problemelor lor. 0 1 2 3 4 5

Abordarea sanatatii in ayurveda este foarte complexa; nu se limiteaza la teste de laborator, seturi de analize sau controale medicale periodice.

Ayurveda sustine ca sanatatea este un proces la care noi participam activ in fiecare moment al vietii si cuprinde toate aspectele vietii: fizic, mental, comportamental, emotional, spiritual, familial, social si universal. Modul in care ne echilibram fiecare nivel al fiintei noastre este de fapt forma suprema de sanatate pe care o manifestam.

Dintr-o abordare ayurvedica, fiacare dintre noi suntem propriul model unic pentru sanatate.

Ayurveda promoveaza natura individuala a fiecaruia dintre noi si ne invata sa abordam detasat si…altfel: conditia noastra fizica, nivelul de existenta si manifestare, iar felul in care medicina ayurvedica va prescrie tratamentul pentru afectiunea ta indiferent de care ar fi aceea, este urmatorul: “puterea-de-autov-vindecare-in-interior”, iar in momentul in care reusim sa stapanim acest aspect, vom deveni propriul nostru cel-mai-bun-si-preferat-doctor!

Sper sa te inspire informatia gasita in aceasta postare, este rezultatul a ceea ce am reusit sa acumulez in luna de studiu in India, plus vizualizarea catorva materiale referitoare la ayurveda si diverse abordari holistice. Este unul dintre subiectele pe care in momentul de fata il aprofundez si pe baza caruia  mi-ar placea sa pornim o discutie constructiva, asa ca iti astept cu drag parerea sau orice intrebare referitoare la acest subiect sau orice asemanator 🙂

Roxana Dumitrescu

Numele meu este Roxana , sunt practicant si instructor Yoga si pasionata de tot ceea ce presupune un stil de viata activ si sanatos.

Comments:

Your comment...NameE-mail

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.