Incredere si forta interioara – 108 Surya Namaskar
Salutul Soarelui reprezinta recunostinta pe care o materializam prin miscare fizica, pentru sursa de energie care mentine viata pe acest Pamant, Soarele.
In multe culturi, din cele mai vechi timpuri, Soarele este adorat si serbat printr-o multime de practici, iar acest lucru inca se intampla si in prezent.
In Yoga, Surya Namaskar- sau Salutarea cu iubire a Soarelui inseamna mai exact o succesiune de 12 posturi (Pozitie de rugaciune, Arcul, Aplecat in fata, Postura Calaretului, Plansa, Genunchi-piept- barbie, cobra, cainele cu fata in jos, Calaret, Aplecat in fata, Arc, Pozitia muntelui) -traducerea provine din Sanskrita,si e confirmarea faptului ca unele cuvinte au intelesul intens si rostul in limba de provenienta, insa de dragul acestei postari am preferat sa le adaptez vocabularului nostru.
Aceste posturi/exercitii se fac succesiv, in ritm cu respiratia, repetandu-se pentru fiecare parte: incepem cu partea yang, partea dreapta, apoi partea yin a noastra, stanga pentru a echilibra atat energia noastra masculina cat si cea feminina, pentru a aduce forta dar in acelasi timp calmul in corpul nostru, pentru a incalzi dar a relaxa in acelasi timp.
O runda din acest salut inseamna asadar 12 posturi executate succesiv pe partea dreapta, aceleasi 12 pe partea stanga in acelasi ritm, iar provocarea acestui “Yogathon” consta in repetarea secventei de 108 ori.
De ce 108?
In traditia hindusa este un numar sacru, iar raspunsuri sunt nenumarate (cel putin 108 :)) ), toate aducand explicatii dintre cele mai interesante si variate.
Impartasesc cu tine cateva explicatii primite de la indrumatorii mei:
- 1 reprezinta adevarul divin, 0 reprezinta practica spirituala, 8 inseamna eternul, infinitul.
- exista 108 “upanishade”, sau scrieri vechi hinduse ce stau baza filosofiei yoga
- avem 54 de puncte (“marmas”) in care energia feminina se intersecteaza in corpul nostru, si 54 pentru cea masculina (108 chakre, 7 sunte cele principale pe care le stim si pe care lucram adesea in practica)
- exista 108 zeitati hinduse
- sufletul nostru strabate 108 stadii in existenta sa
- avem 108 sentimente diferite: 36 legate de trecut, 36 legate de prezent, 36 legate de viitor
- distanta de la Pamant la Soare este de 108 ori diametrul Soarelui
- de departe cea mai fascinanta mi se pare explicatia legata de iluminare/samadhi. Putem ajunge acolo in momentul in care realizam pe durata zilei doar 108 respiratii (sa intelegem mai bine cum stam la capitolul calm si cat mai avem pana la Samadhi: in medie, o persoana respira de 18 ori pe minut, de 1080 ori pe ora, 25.920 de ori pe zi)
Practicarea celor 108 saluturi este o provocare fizica si mentala in adevaratul sens al cuvantului.
Mental, practica asanelor in aceasta succesiune ne ajuta sa fim concentrati, sa avem claritatea mentala (prana, energia este ghidata din jos spre susul corpului, spre chakrele superioare). In timpul celor 108 runde avem o intalnire speciala cu eul nostru disciplinat si rezistent, dornic de a se imbunatati si continuu prezent “aici-acum”
Din punct de vedere fizic, corpul devine mult mai puternic si mult mai flexibil, tonic si energizat, oxigenat si activ, cu un aliniament imbunatatit si gata pentru provocarile zilei. Are o multime de beneficii pentru corp, atat muscular cat si la nivel osos. De asemenea sustine circulatia si respiratia, digestia si imunitatea.
Este o experienta in care veti descoperi mai bine nivelul la care esti si cat de mult esti capabil sau deschis sa iti depasesti propriile asteptari.
Este practica ta individuala, dar beneficiezi de intreaga energie a grupului, iar cand acesta este unit pentru a medita sau respira la unison, vibratia creste infinit.
Pe intreg parcursul practicii iti voi ghida asanele, respiratia, iti ofer alternative pe care le poti face daca/oricand ai nevoie sa protejezi corpul sau sa il relaxezi mai mult, fie ca esti incepator, fie ca esti avansat in disciplina ta fizica.
Este o provocare a prezentei, a tariei interioare, a fortei fizice exersata cu blandete si nu un maraton in care ne intrecem ego-urile si fortam corpul. Pentru aproximativ 2 ore vom exersa impreuna prezenta, atentia, iubirea. Exersarea fizica este forma prin care aducem multumire corpului nostru si fiecarei zile pentru ca ne trezim, suntem in viata.
Ca si recomandari inainte/in timpul/dupa practica, ar fi benefic sa nu mananci inainte /sau ultima masa sa fi fost cu macar 1h jumatate mai devreme, sa fii bine hidratat si odihnit.
In timpul practicii, oricand simti nevoia unei pauze poti sa te asezi in pozitia copilului pentru cate respiratii ai nevoie, iar cand te simti pregatit poti relua.
Dupa practica, iti recomand din suflet sa pastrezi deconectarea de tehnologie, atat cat iti este posibil. Sa lasi timp corpului, mintii, spiritului sa primeasca energia de care are nevoie, pentru ca mai apoi sa o poti impartasi in cel mai frumos mod posibil cu cei din jur. Nu irosi energia pe discutii inutile, pe situatii sau contexte superficiale, mai ramai putin cu tine- cel intalnit in timpul practicii . Hidrateaza-te bine si consuma o masa usoara care sa te hraneasca atat fizic cat si spiritual.
Daca esti incepator? As spune ca toti suntem, in fiecare zi. Lasa-te inspirat, practicarea posturilor poate fi facuta de oricine. Energia intregului grup iti va fi de ajutor, mai ales la inceput.
Daca esti avansat? fa practica asa cum stii tu mai bine: fara asteptari, complet detasat, cu intentia de a trai intens momentul, exact asa cum vine.
Este o provocare intensa pentru ca o pornim din inimile noastre si o ducem pana la soare. Fizic, mental, emotional.
Aum Suryaya Namaha!
Coconut Hugs,
ॐNamasteॐ
No Comments
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.