+40 721 556 696

Ramnicu Valcea, Romania

Ce inseamna de fapt o alimentatie sanatoasa?

Ce inseamna de fapt o alimentatie sanatoasa?

Pentru majoritatea dintre noi, adoptarea unei alimentatii sanatoase, sau schimbarea stilului actual de alimentatie poate fi coplesitor, uneori frustrant.

Primele lucruri care ne apar in minte cand ne gandim la o schimbare in alimentatie sunt legate de faptul ca urmeaza sa ne infometam, ca ceea ce mancam nu o sa ne mai placa, sau ca e nevoie sa facem compromisuri mari pentru ca doar astfel ne va multumi rezultatul final. 

In acest articol iti prezint cat mai simplu cum stau lucrurile de fapt, te asigur ca multe din fricile pe care le ai legate de alimentatie nu au nicio legatura cu ce vei descoperi in procesul asta o data ce iei decizia unei schimbari. 

O prima idee care imi vine in minte legat de un stil de viata sanatos, este chiar modul in care eu si toti cei apropiati mie au inceput: pasi mici, schimbari care tin mai mult de reducerea unei cantitati, sau inlocuirea unor alimente cu variante mai nutritive (in loc de zahar si lapte in cafea, incearca sa adaugi lapte de cocos sau miere). In cazul in care sa zicem iti doresti sa schimbi obiceiul pentru a nu mai bea atat de multa cafea in fiecare zi, gandeste-te ca nu e nevoie sa reduci de la cinci cafele la una, ci poti incepe sa reduci cate jumatate de cana la fiecare patru sau cinci zile, astfel te vei bucura de o schimbare lenta dar sigura.

Au trecut deja cateva luni de cand ti-ai promis ca anul asta va fi diferit, ca incepi altfel, ca vei reusi, etc..unde esti acum?

  1. Incep cu unul dintre preferatele mele, este vorba despre mancarea pe care o achizitionezi din surse locale (pe cat posibil) si neaparat alimente de sezon. Fiecare sezon vine cu o multime de optiuni alimentare, astfel ca iti asiguri alimentatia complexa si nutritiva intreg anul, fara sa iti faci probleme ca te vei plictisi sa mananci un singur lucru. Daca alegi sa cumperi din supermarket, atat fructele cat si legumele de sezon iti vor salva cu mult bugetul, pentru ca de regula le gasesti la preturi mai bune decat atunci cand nu e sezonul lor, sa nu discutam despre gust.  Cu cat alimentul consumat de tine (indiferent cum alegi sa il prepari) vine din surse cat mai apropiate de locul in care traiesti, cu atat mai multe beneficii nutritive aduce corpului tau!
  2. Bea apa, cat mai multa: 75% din creier si 22% din oasele tale contin apa, de ambele ai nevoie maxima in viata asta, asa ca pastreaza-le in conditie buna. Apa te ajuta sa elimini toxinele din corp fara mare efort, iti ajuta corpul sa proceseze mai usor hrana in energie, sa absoarba mai bine nutrientii, iti pastreaza energia pe intreg parcursul duratei unei zile, te tine departe de tentatiile alimentare nesanatoase si lista poate continua. Incearca un lucru, data viitoare cand simti ca iti e foame, bea un pahar de apa si asteapta cateva minute, s-ar putea sa fii surprins(a) si de fapt sa fi fost sete mai degraba decat foame.
  3. Mananca, nu sari peste mese: prepara-ti gustari pe care sa le servesti in situatiile care apar peste zi (stat prea mult in masina, stat peste program la birou, etc), pentru a nu ajunge ca la final de zi sa rupi frigiderul. Mese mai mici consumate pe parcursul zilei iti vor pastra atat buna dispozitie cat si nivelul de energie optim. Nu inseamna ca 3 mese si 2 gustari e varianta cea mai buna, nici ca postul intermitent e solutia, inseamna ca tu sa testezi si sa vezi cand si cum te simti cel mai bine. Daca dupa o masa esti in continuare energic si binedispus, inseamna ca ai mancat asa cum corpul tau are nevoie. Nu exista o dieta care sa fie buna pentru toti!
  4. Delicios si satisfacator: de un astfel de meniu avem cu totii nevoie. Gandeste-te la alimentele care tie iti plac si incearca sa le prepari cat mai simplu, poate sa incerci retete noi si sa adaugi condimente care sa le imbogateasca atat gustul, cat sa aduca si beneficii sanatatii tale. Spre exemplu turmericul adaugat in preparate ajuta la scaderea inflamatiei din corp, ghimbirul sau oregano sunt excelente pentru sistemul digestiv. Incearca sa te conectezi mai mult cu mancarea din farfurie si vezi exact ce iti bucura stomacul de acolo, nu doar privirea, desi cu putina imaginatie vei reusi sa le impaci sanatos pe ambele.
  5.  80/20%  este o regula sanatoasa!!  Daca majoritatea timpului (80%) ai o alimentatie atenta si curata, aminteste-ti ca e perfect in regula sa faci si exceptii (20%), chiar daca nu fac parte din lista alimentelor permise. Nu te simti vinovat(a), nu iti pierde motivatia! Daca majoritatea timpului ai grija cu ce ai in farfurie, corpul tau va fi capabil sa proceseze din cand in cand si alimentele din ”lista rosie” fara mari probleme.  O singura masa nu te va ingrasa la loc, la fel cum doar o masa sanatoasa nu iti va aduce corpul si starea de bine dorita.  

Tinand cont de aceste cinci reguli, rezultatele nu vor dezamagi, te asigur. Alaturi de miscare, orice activitate fizica ce tie iti face placere iti pastreaza starea de bine fizic si mental – pentru acum, dar mai ales pentru mai tarziu. Preventia este intotdeauna mai usoara si mai putin costisitoare decat tratarea!

*gasesti acest articol si in Revista lunara publicata de cei de la Ok Rm. Valcea, in editia lunii Martie.

 

pe curand, 

Health is Wealth!

Roxana Dumitrescu

Numele meu este Roxana , sunt practicant si instructor Yoga si pasionata de tot ceea ce presupune un stil de viata activ si sanatos.

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.